top of page

Miksi valokuvaajan ottamia kuvia ei saa käsitellä?

Aihe, joka herättää keskustelua niin monien kuvattavien kuin kuvaajienkin keskuudessa.

Minikuvauspäivä on myös ohi ja tämä on ajankohtaista taas senkin osalta.


Ensinnäkin tiestikö, ettei valokuvaajan ottamia kuvia saa käsitellä?

Jokaiselta kuvaajalta löytyy (tai vähintäänkin pitäisi löytyä) selkeät kuvausehdot, jotka ovat nähtävissä kuvattavalle jo ennen kuvausta. Jokaisen asiakkaan on ne hyvä aina lukea läpi, mutta en usko, että kovin moni niin tekee. Samalla tavalla, kuin verkkokaupasta tilatessa tilausehdot usein vaan hyväksytään rastiruutuun tyylillä, vaikka niitä ei olekkaan luettu.

Tärkeintä on kuitenkin, että asiakkaana tiedät mitä olet sopinut kuvaajan kanssa ja kuvaaja pitää huolen, että tiedät mistä sinä voit kuvausehdot käydä lukemassa.


Käy tutustumassa Värifilmin kuvausehtoihin.


Lähes jokaisen kuvaajan kuvausehdoista löytyy seuraava lause jossakin muodossa: "Kuvien kaikenlainen käsittely on ehdottomasti kielletty!" Mitä tämä lause sitten käytännössä tarkoittaa ja miksi näin on?




Mitä kuvien käsittely on?

Ennen kuin puhutaan siitä miksi kuvia ei saa käsitellä on hyvä selventää mitä se tarkoittaa. Jokaisella on tähän varmasti oma näkemys ja nyt puhun vain omastani.


Kuvan lataaminen kuvankäsittely sovellukseen ja siellä minkään muutoksen tekeminen yleisesti voidaan sanoa kuvankäsittelyksi. Kuvankäsittelyä on myös erilaisten filtterien lisääminen kuvaan niin instassa kuin missään muussakaan somekanavassa/editointi sovelluksessa.


Kuvankäsittelyyn voidaan sisällyttää myös rajaus. Ylipäätään rajauksella on iso merkitys kuvan tunnelmassa. Pienikin muutos rajaukseen voi muuttaa kuvan merkitystä huomattavasti. Monien ehdoissa myös tämä on kielletty ja tämä maininta löytyykin myös omista ehdoista. Mutta asia ei ole kovin yksiselitteinen.


Tässä kohtaa on hyvä ottaa esille somekuvat ja eri mittasuhteet. Vaakakuvat menee somessa kyllä oikeastaan joka kanavassa, mutta kameran mittasuhteilla pystykuvissa tulee ongelma. Instagramiin et saa kameran ottamaa kuvaa suoraan ladattua. Tämän mä olen itse ratkaissut niin, että rajaan kuvat valmiiksi sellaiseen muotoon, joka menee myös instagramiin.


Entäs profiilikuva? Lähes kaikkialla käytetään pyöreitä profiilikuvia. Mä en ole tehnyt asiakaille erikseen pyöreitä rajauksia. Asiakas voi käyttää kuvia profiilikuvana ja siihen rajata sen kuten parhaaksi näkee.

Sama koskee myös asiakkaan tekemiä tai teettämiä mainoksia kuvista. Esimerkiksi jos yritys haluaa julkaista lehdessä mainoksen ja siihen täytyy tehdä sopiva kuva, on todennäköisesti alkuperäistä kuvaa muokattava siihen sopivaksi. Sisältäen ainankin rajauksen ja väriprofiilin vaihdon sekä mahdollisesti vaikka taustan poistamista yms. Yritysmaailmassa nämä ovat aina paljon hankamapia, kuin yksityisasiakkaiden kanssa.


Jos et ole ihan varma mitä kuvankäsittely kenenkin kuvaajan kohdalla tarkoittaa niin kysy.


Miksi kuvaajan ottamia kuvia ei saa käsitellä?

Valokuvaajan kädenjälki näkyy jokaisessa kuvassa. Kuvaajan tekemät muutokset jälkikäsittelyssä on tarkkaan suunniteltuja ja harkiten tehtyjä. Jokainen kuvaaja käsittelisi saman kuvan eritavalla, omalla tyylillä ja tavoilla, joihin on tottunut.


Mä sanon aina, että käsittely on puolet koko kuvasta. Kaikki muutokset jotka sinä teet kuvalle eivät vastaa enää kuvaajan tekemää lopputulosta ja se voi vaikuttaa huonosti niin sinun kuin kuvaajankin brändiin.


Mitä sanoo tekijänoikeudet?

Valokuvia koskee myös oma tekijänoikeuslainsäädäntö ja tekijänoikeudet säilyvät aina kuvaajalla (ellei toisin mainita), vaikka asiakas saisikin kuvalle käyttöoikeudet.


Tiesitkö, että tekijänoikeus ei kuulu sille henkilölle joka kuvassa näkyy? Tekijänoikeus kuuluu aina automaattisesti sille henkilölle, joka painaa kameran nappia, ellei asiasta ole erillistä sopimusta.

Kuva on teos siinä missä vaikka maalattu taulu. Et voi lähteä korjaamaan taiteilijan maalaamaa taulua itse haluamallaan tavalla. Valokuvaaja voi olla myös taiteilija ja kuva teos. Toki teoksen määritelmä on vähän epämääräinen, eikä jokainen valokuva välttämättä täytä teoksen kriteerejä.

Tekijänoikeus suojaa kuitenkin jokaista valokuvaa riippumatta siitä onko valokuvateos vai ei.


Mitä tapahtuu käytännössä, jos käsittelet kuvaa?

Toinen enemmän käytännön esimerkki voisi olla kampaamosta. Kuvittele, että käyt värjäämässä ja leikkaamassa hiukset kampaajalla ja maksat saamastasi palvelusta. Viikon päästä kuitenkin värjäät hiuksesi itse kotona ja päätä leikata otsatukan. Kaikki se työ mistä olet viikkoa aikaisemmin maksanut on nyt mennyt hukkaan. Sama tilanne on, jos julkaiset instagramissa ammattilaisen ottaman kuvan ja heität siihen päälle jonkun valmiin filtterin ja vähän rajaat sitä.


Parhaimmassa tapauksessa vielä merkitset kuvaan kuvaajaan. Tämä on toki suotavaa, mutta jos olet itse kuvan käsitellyt ja rajannut, se ei ole enää kuvaajan tekemä. Tekemällä omat muutokset ja merkkaamalla kuvaajan, voit aiheuttaa paljon haittaa kuvaajan brändille.


Muutoksilla et paranna kuvaa, rikot lakia ja aiheutat haittaa vähintään omalle ja kuvattavan brändille.


Tutustu kuvaajan ehtoihin aina ennen kuvausta ja kysy, jos jotain et ehdoista ymmärrä. Näin vältät monet väärinymmärrykset ja ylimääräiset laskut tekijänoikeuksien rikkomisesta.


~ Mimmi

Comments


bottom of page