Asiakkaan kysymys: Haittaako pimeys kuvausta?

Talvi ja sen mukana tullut pimeys on saapunut tänne Tampereelle jälleen. Asiakkaalle yleensä sopivimmat kuvaus ajat ovat arkisin vasta illalla tai viikonloppuisin. Myös minulle parhaimmat ajat ovat arkisin kello 16 jälkeen. Talvella minun on pystyttävä järjestämään sopivia kuvausaikoja myös viikonlopulle, jotta valoa riittää kuvata.


Voidaanko kuvaus järjestää, vaikka ulkona on pimeää?

Monet asiakkaat ovat kuitenkin kysyneet voidaanko me kuvata pimeydestä huolimatta. Tähän vastaaminen riippuu aina asiakkaasta ja kuvattavasta kohteesta.


Minulla on tarvittaessa käytössä ulkoinen salama, mutta tärkein valon lähteeni on silti luonnon oma valo. Sitä haluan käyttää aina kun siihen on mahdollista varsinkin ulkona kuvatessa. Nyt syksyllä olen kuvannut pari kuvausta niin ulkona pimeässä kuin sisätiloissa niin, ettei ikkunasta tuleva valo ole riittänyt. Nämä kuvaukset ovat olleet mukavaa vaihtelua niin valossa kuvaamisen kuin myös lapsikuvausten ohessa.


Kuvaan eniten lapsia, miten sitten niiden kanssa tulisi järjestää kuvaus?

Lapsia kuvatessa kuvaan mielummin valoisan aikaan, koska lapset ovat usein aktiivisia ja liikkuvat paljon. Heidän kanssaan on helpompi kuvata ilman irrallista salamaa, jota muuten pitäisi sitten olla siirtelemässä kokoajan. Näin koko kuvausaika saadaan käytettyä kuvien ottamiseen eikä valon kanssa säätämiseen.


Tämä nyt on taas minun mielipiteeni ja kokemukseni lapsista ja erilaisista kuvaustilanteista. Itse kuvaajana haluan, että lapsella on mahdollisimman rento ja mukava kuvaustilanne. Siksi en halua asettaa lasta yhteen pisteeseen istumaan ja pyytää häntä olemaan juuri tietyssä asennossa. Todellisuudessa tuskin kovin moni lapsi siinä edes pysyisi, jos ympärillä näkyy kaikkea mielenkiintoista. Myös ainankaan minun kamerassa tarkennus ei ole niin nopea, että se toimisi pimeydessä ihan hetkessä, joten on helpompaa ja nopeampaa tarkentaa nopeasti liikkuvaan lapseen, kun valoa on enemmän.

Mitä sitten voidaan kuvata, kun on pimeää?

Vanhemmat ihmiset varmasti osaavat olla paikallaan ja heidän kanssaan on helpompi suunnitella kuvausympäristö niin, että kuvaus voidaan järjestää myös pimeällä. Aikuisen voi pyytää olemaan tietyssä asennossa hetki niin, että saadaan salama oikeaan kohtaan ja otettua useita kuvia samalla taustalla. Tietty salaman kanssa kuvatessa on tärkeää olla riittävästi aikaa.


Sisätiloissa tilasta riippuen valoa on aina enemmän tai vähemmän. Vaikka ulkona olisi valosaa, ei se kuitenkaan tarkoita, että sisällä olisi riittävästi valoa jokaisessa nurkassa. Juhlatilassa voi olla isot ikkunat, vaalea sisustus ja paljon luonnonvaloa, mutta se voi olla myös pimeämpi tila pienemmillä ikkunoilla ja huomattavasti tummemmalla sisutuksella.


Alla on kaksi kuvaa. Vasemman puoleinen on luonnonvalossa otettu kuva viime keväältä. Juhlatila oli avara ja valoisa. Pelkkä luonnonvalo riitti hyvin kuvan ottamiseen. Oikealla näet taas kuvan marraskuun lopussa järjestetyistä juhlista. Tila oli suhteellisen iso, mutta tummemmat seinät tekevät tilasta huomattavasti pimeämmän. Iso osa juhlissa otetuista kuvista onkin otettu käsisalaman kanssa. Luonnonvalon ja keinotekoisen valon eron näkee esimerkiksi kuvien tunnelmassa. Luonnonvalo saa aikaan tasaisemmat varjot ja näin kuvasta tulee pehmeämpi.

Potrettikuvausta varatessa voit itse pohtia minkälaisen tunnelman haluat kuviin ja miten itse haluat tulla kuvatuksi. Kun suunnitellaan kuvausaikaa niin voidaan sitten samalla keskustella kumpi on parempi vaihtoehto sinulle ja kuvauksen kohteelle, kuvau illemmalla pimeässä vai päivällä valosan aikaan.


~ Mimmi M


--------------------------------------------- Kiinnostuitko kuvauksesta? Suunnitellaan kuvaus tarpeidesi mukaan ja ikuistetaan tärkeät hetkesi kuviksi. Varaa oma aikasi sähköpostilla valokuvaajamimmim@gmail.com tai laita viestiä somessa Facebook: Valokuvaaja Mimmi M Instagram: @vkmimmim Toivottavasti tapaamme kanssasi!

Värifilmi Mimmi M Ky | varifilmi@gmail.com | Y-tunnus: 3106030-5

  • Facebook
  • Instagram