top of page

5+1 vuotta yrittäjänä | Värifilmin tarina


Kuva yrittäjästä

Ihan kohta olen ollut 6 kokonaista vuotta yrittäjänä, josta ensimmäinen vuosi päätoimisena yrittäjänä tuli täyteen kesäkuussa. Tää 5+1 vuotta on ollut hyvin monipuolista ja opettavaista. Värifilmi on muuttunut matkan aikana todella paljon ja nyt haluaisin pienelle aikamatkalle siitä mitä kaikkea on tapahtunut vuosien aikana ja mitä olen oppinut.


Värifilmin ja mun tarina yrittäjänä


2017

Heinäkuussa perustin yrityksen nimellä Valokuvaaja Mimmi M ja nimen mukaisesti tein valokuvausta juuri niin kuin kaikki muutkin aloittelijat “vähän kaikkea vähän kaikille”. Sain kokemusta ja kiinnostuin erityisesti lapsikuvauksesta.


2018

Opiskelin lukion 2. luokalla ja arkipäivät vietin koulussa ja harrastuksissa. Koko kevään viikonloput oli täynnä kuvauksia, pääasiassa lapsia ja perheitä. Maaliskussa mua pyydettiin haastatteluun ja musta tehtiin juttu kaupunkilehteen. Tää vuosi opetti paljon asiakastyöstä.


2019

Oli iso vuosi monella tapaa. Alkuvuodesta opettelin enemmän tuotekuvausta ja kiinnostuin muutenkin enemmän yritysasiakkaista. Asiakkaani olivat vielä pääosin lapsiperheitä. Keväällä muutin Mikkelistä Tampereelle ja jouduin aloittamaan yritykseni markkinoinnin tyhjästä. Kesällä järjestin ensimmäisiä kuvauspäiviä ja tutustuin uusiin kuvauspaikkoihin. Valmistuin lukiosta ja vietin välivuotta kuvankäsittelijänä sekä sivutoimisena yrittäjänä. Vuoden tärkein oppi oli markkinointi. Loppuvuodesta vaihdoin toiminimestä kommandiittiyhtiöön.


2020

Oli monelle uusi ja erilainen vuosi. Mulle se tarkoitti ensin uutta nimeä ja uutta kohderyhmää. Värifilmi aloitti toimintansa ja halusin keskittyä perheiden sijaan yrityksiin. Jonkun verran kuvasin vielä yksityisasiakkaita, mutta yritin samalla ujuttaa itseäni yrityspuolelle.


Elokuussa aloitin myös opiskelemaan audiovisuaalista viestintää media-alalla (eli elokuva ja tv alalla). Graafinen suunnittelu ja piirtäminen oli ollut mun harrastuksia ja pääsin vihdoin myös kouluun opiskelemaan näitä ja kehittämään omaa osaamistani. Graafinen suunnittelu ei ollut meidän opintojen pääosassa, mutta sain käydä lisänä näitä kursseja muiden kurssien ohessa. Ensimmäiset graafisen suunnittelun asiakkaat otin jo loppuvuodesta.


Mä olen edelleen hyvin yllättynyt miten maailman tilanne ei vaikuttanut mun työhön yrittäjänä. Vuoden aikana opin paljon omasta alasta ja löysin sen ketä haluan palvella eli yrittäjiä.


2021

Päivitin koko nettisivuni puhuttelemaan vain yritysasiakkaita ja koko vuoden yksityisasiakkat voikin laskea yhden käden sormilla. Yrityksille erilaiset valokuvaukset sekä graafinen suunnittelu olivat palveluitani. Kuvasi tuotekuvia, henkilökuvia ja liiketiloja sekä suunnittelin logoja. Maaliskuussa jäin pois myös kuvankäsittelijän työstä eli opiskelin ja tein töitä yrittäjänä. Kesä oli myös mun ensimmäinen kesä pelkästään yrittäjänä ilman muuta työpaikkaa.


2022

Kevät meni opintoja viimeistellessä, vaihdossa Sloveniassa ja töiden parissa coworking tilassa. Pääsin myös työskentelemään SuomiLOVEN 8. tuotantokaudelle. Tekemistä siis riitti. Siinä ohessa täytin starttiraha hakemusta, jotta voisin aloittaa täysipäiväisenä yrittäjänä heti, kun valmistuisin. Ja niin siinä kävi. Sain starttarahan kesäkuusta alkaen ja aloitin täysipäiväisenä yrittäjänä 1.6. Loppu vuosi tehtiin töitä ja oltiin ehkä vähän peloissaan tulevasta.


2023

Tiesin, etten pärjää yksin, että tarvitsen apua. Ja sitähän mä sain! Kiitos Kaisa, meidän ihana valmentaja. Aloitin Unelmista-asiakkaiksi ryhmävalmennuksessa helmikuun lopussa ja siinä olen mukana nyt ainankin lokakuun loppuun. Mä en usko, etta oma yritys voisi olla koskaan täysin valmis. Aina on jotain kehitettävää ja halua kasvaa, joten sitä lähdin tästä ryhmästä hakemaan. Hiotaan omat palvelut ja yritystoiminta kuntoon, opetellaan uutta markkinoinnista ja myynnistä ja tehdään omasta yrittäjyydestä merkityksellistä sekä kannattava.


Starttiraha loppui ja nyt on aika selviytyä yrittäjänä. Myönnän, että tulevaisuus pelottaa, mutta olen samalla todella innoissani ja en malta odottaa missä olen vuoden, viiden tai kymmen päästä.

Kommentare


bottom of page